S-au finalizat lucrările la depozitul ecologic de la Pojorâta-Mestecăniș

Construcţia depozitului de deşeuri de la Pojorâta-Mestecăniş a fost finalizată, în perioada ce vine urmând a fi proiectat şi executat drumul dintre depozit şi DN 17, scrie www.monitorulsv.ro. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat pentru sursa amintită că firma de consultanţă a trimis la mai multe laboratoare independente probe de levigat pentru analize şi rezultatele sunt aşteptate să vină până la sfârşitul lunii noiembrie. De asemenea, în jurul depozitului au fost plantaţi pini de talie mare, cu baloţi la rădăcină, pentru protecţie, şi se lucrează la un proiect de împrejmuire mai amplă.

În paralel, Consiliul Judeţean pregăteşte documentaţia pentru scoaterea la licitaţie a activităţii de operare la ambele depozite de deşeuri, cel de la Moara şi cel de la Pojorâta-Mestecăniş. ”Ne pregătim pentru licitaţie şi sperăm ca în toamna anului viitor să fie operaţionale ambele depozite. Am ţinut cont de solicitările localnicilor şi am cerut să fie pus în aplicare tot ceea ce am convenit cu ei, de la instalaţii de supraveghere video până la transparenţa totală a activităţii”, a declarat Flutur.

Depozitul de deşeuri de la Pojorâta este construit aproape de Pasul Mestecăniş, la peste 1.000 de metri altitudine. În judeţul Suceava, s-au construit, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deserveşte zona de şes a judeţului, şi unul în comuna Pojorâta, care ar urma să deservească zona de munte.

Depozitul de la Pojorâta se adresează unei populaţii de circa 150.000 de locuitori, iar capacitatea sa este la jumătate faţă de cel de la Moara.

Zonele pentru construirea celor două depozite de deşeuri au fost identificate în anul 2009, când a fost obţinut şi avizul integrat de mediu în baza căruia s-a făcut studiul de fezabilitate şi s-a început execuţia proiectului integrat Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care a presupus şi închiderea gropilor de gunoi neconforme, situate pe cursurile de apă din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.