Aeroportul din Suceava va avea un terminal nou

La Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava se va construi un terminal nou, după ce consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate pentru această investiţie, scrie www.monitorulsv.ro. Costurile pentru extinderea terminalului aeroportului ar fi de 17,18 milioane de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că investiţia va fi realizată dintr-un credit pe care consilierii l-au aprobat pentru a fi contractat tot în şedinţa de ieri. Gheorghe Flutur a spus că un nou terminal este absolut necesar pentru aeroport atât pentru că traficul de pasageri a crescut semnificativ anul trecut, dar şi pentru că aeroportul trebuie să fie competitiv cu cele din Iaşi şi Bacău.

„Faptul că anul trecut am depăşit 260.000 de pasageri ne face şi ne obligă să gândim şi noi dinamic, să venim în aşteptarea celor care doresc să deschidă noi curse, dar şi a pasagerilor care vin sau pleacă de pe aeroportul Suceava”, a precizat Flutur. Proiectul pentru extinderea terminalului aeroportului prevede construcţia unui spaţiu nou de 1.529 metri pătraţi pentru zborurile externe, precum şi a 141 mp pentru cursele interne. „Pentru extinderea terminalului s-a avut în vedere creşterea traficului de pasageri de la 250.000 – 260.000 pe an, la peste 500.000 pe an. Avem un studiu de trafic, făcut anul trecut, care arată că în următorii 5 – 7 ani traficul va depăşi cifra de 530.000 de pasageri. Iar prin construcţia noului terminal posibilitatea de procesare va urca undeva la 340 de călători pe oră. În studiu e prevăzut că având un nou terminal se pot întâlni în aceeaşi perioadă trei aeronave”, a declarat şeful administraţiei judeţene.

Flutur a explicat că până la finalizarea noului terminal se are în vedere extinderea spaţiilor unde sosesc pasagerii, având în vedere că cel existent este subdimensionat. El a afirmat că pentru aceasta s-a avut în vedere atât folosirea a două hale de la Centrul Economic Bucovina, cât şi amenajarea spaţiilor de sosire în containere multifuncţionale. Flutur a spus că cea mai bună soluţie ar fi folosirea de containere, care să fie amplasate în apropierea actualei aerogări, asta în condiţiile în care folosirea halelor de la Centrul Economic ar fi presupus investiţii mai mari pentru a asigura cerinţele de securitate, mai scrie publicația amintită.