Anul 2016, livrări imobiliare record

Livrările de spații de retail, logistice și de birouri din acest an s-au ridicat la 956.000 mp, aproape un milion de metri pătrați, în creștere cu 88% față de 2015, fiind astfel cel mai dinamic an al pieței imobiliare locale din 2008 încoace, indică o analiză a DTZ Echinox.

livrari-spatii-comerciale-2016

Pentru sectorul spațiilor industriale și logistice a fost chiar cel mai bun an din istoria pieței imobiliare locale, cu livrări de aproximativ 380.000 mp, creșterea consumului, dar și o cerere mai mare din sectorul industrial, generând un nou val de investiții „la cheie” (built-to-suit), dar și speculative.

La nivelul tuturor sectoarelor imobiliare analizate, aproximativ 60% din spații au fost construite în București și în împrejurimile Capitalei, remarcându-se ca dimensiune investiții precum mallul ParkLake Plaza (69.000 mp), turnul de birouri Globalworth Tower (54.700 mp) și extinderea parcului logistic P3 Bucharest cu aproape 90.000 mp.

În afara Bucureștiului, printre proiectele importante livrate în acest an pot fi menționate clădirile de birouri dezvoltate de Iulius Group la Iași și Timișoara (42.000 mp în total), mallurile deschise de NEPI în Timișoara (Shopping City Timișoara – 42.000 mp în faza a doua) și Piatra Neamț (27.900 mp) și proiectele logistice și industriale dezvoltate de Immofinanz (Ploiești), WDP (Sibiu, Vâlcea, Brăila), CTP (Cluj, Pitești) sau Transilvania Construcții (Cluj).

Cea mai mare creștere a livrărilor față de anul precedent, de 240%, a consemnat-o sectorul de birouri din București, spațiile noi cumulând o suprafață de circa 290.000 mp.

„Chiar dacă a fost un an cu livrări semnificative, noile spații de birouri au fost rapid absorbite, păstrând astfel rata de neocupare stabilă, în timp ce chiriile au înregistrat chiar o ușoară creștere în zonele centrale și semi-centrale. Pentru 2017 vedem o piață dinamică, cu noi companii care analizează intrarea pe piață și chiriași existenți care caută să se consolideze având planuri de creștere a spațiului ocupat cu procente cuprinse între 20% și 50%”, a declarat Mădălina Cojocaru (foto mai jos), Partner, Office Agency la DTZ.

madalina-cojocaru-partner-office-agency

Proiectele de 370.000 mp finalizate anul acesta în sectorul logistic și industrial reprezintă echivalentul livrărilor din precedenții cinci ani (2011 – 2015) la un loc, iar ritmul susținut de dezvoltare se va mentine și în 2017.

„Aproape 190.000 de metri pătrați, reprezentând jumătate din spațiile logistice și industriale finalizate în acest an, au fost dezvoltați în București, după o perioadă de șapte ani în care livrările cumulate au fost de doar 90.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru o capitală europeană. Tendința de dezvoltare a pieței logistice se menține și pentru 2017, când estimăm un nivel al livrărilor la același nivel, focusul investitorilor fiind pe București, Cluj și Timișoara, secondate de Sibiu și Braşov”, a declarat Rodica Tarcavu (foto mai jos), Senior Broker, Industrial Agency la DTZ.

rodica-tarcavu-senior-broker-industrial-agency-dtz

Chiar dacă este departe de cifrele atinse în perioada de boom, și sectorul de retail a avut o evoluție importantă în 2016, nivelul livrărilor, de 237.000 mp, fiind în creștere cu 40% comparativ cu anul precedent.

„Pentru perioada următoare vedem o intensificare a dezvoltării segmentelor de parcuri de retail și convenience centres, mai slab reprezentate în România, comparativ cu alte piețe din regiune. În 2017, focusul va fi direcționat către orașele secundare și terțiare unde nu există o componentă modernă de retail sau aceasta este slab reprezentată, precum și către orașele mari în care, în ciuda faptului că majoritatea sunt deja destul de bine deservite de centre comerciale, dezvoltatorii se vor concentra pe proiecte complementare”, a declarat Bogdan Marcu (foto mai jos), Partner, Retail Agency la DTZ.

bogdan-marcu-partner-retail-agency-dtz-jpg

Despre DTZ

DTZ este una dintre cele mai mari firme de consultanță imobiliară de pe piața locală, cu o echipă de peste 50 de consultanți și tranzacții de închiriere a unor spații logistice, de retail și birouri de peste 100.000 de metri pătrați intermediate în 2016.

DTZ a fuzionat cu Cushman & Wakefield în 2015, la nivel global. Noua companie operează sub brandul Cushman & Wakefield, are peste 43.000 de angajați, gestionează peste 4 milioane de metri pătrați la nivel global, în numele clientilor instituționali, corporate și privati și va avea venituri de peste 5 ,5 miliarde de dolari.