Grecul Papalekas vrea să cumpere proprietarul AFI Cotroceni

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas s-a calificat, cu firma sa, Globalworth, unul dintre cele mai active fonduri de investiții pe piața imobiliară din România, în runda a doua a negocierilor pentru preluarea holdingului Africa-Israel Investments (AFI Group), care deține pe piața locală mai multe proprietăți, printre care și cel mai mare mall din țară, AFI Cotroceni, conform publicației israeliane Globes.

Acționarii AFI Group au selectat patru oferte pentru cea de a doua etapă a negocierilor: Globalworth, concernul israelian Brosh Funds Management și fondurile de real estate Patron Capital, proprietarul dezvoltatorului imobiliar român Tagor, și fondul american de private equity Lone Star, unul dintre cele mai mari din lume. Procesul de selecție este condus de Epstein Capital.

În presa israeliană, citată de Profit.ro, se vehiculează de mai multă vreme vânzarea companiei Africa-Israel sau a activelor profitabile, precum cele din România, pentru a acoperi datoriile mari ale dezvoltatorului israelian.

AFI Group negociază cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, vânzarea clădirilor de birouri AFI 1, 2 , 3, 4 & 5, pentru care antreprenorii au semnat deja o scrisoare de intenție. Valoarea celor cinci clădiri este evaluată la 625,4 milioane șekeli (154 milioane euro).

AFI Palace Cotroceni, care are o suprafață închiriabilă de peste 82.000 mp, este cea mai valoroasă proprietate din România, centrul comercial fiind evaluat, la 30 septembrie 2016, la 467 de milioane de euro, în creștere de 7,6% în comparație cu anul trecut, reprezentând mai mult de jumătate din valoarea proprietăților comerciale ale grupului israelian din România, potrivit unui raport al companiei. În prezent, mallul trece printr-un proces de extindere, care va adăuga suprafeței închiriabile 6.500 de mp adiționali, iar apoi va fi realizat un nou proces de evaluare.

AFI Group operează în România din 2005, prin firma AFI Europe.