Fostul mall Armonia din Brăila va fi transformat în fabrică de corpuri de iluminat

Compania Glorious Lighting, cu acționariat din China, va transforma fostul mall Armonia din Brăila, intrat în faliment în 2011, într-o fabrică de corpuri de iluminat, conform informațiilor Capital. Chinezii au cumpărat clădirea Armonia de la antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România.

„O parte din construcţie va fi folosită pentru producţie, iar pe o parte din terenul adiacent se va încerca atragerea unor parteneri asiatici ai companiei în anii următori. Vor să aibă la Brăila un centru european pentru producţie şi operaţiuni. Compania va începe producţia în iarna acestui an cu circa 200 de angajaţi şi va creşte în trei ani la 600 de salariaţi“, a declarat recent primarul Brăilei Marian Dragomir. Într-o primă fază, chinezii au nevoie de un spaţiu de depozitare şi de o unitate de montaj. Mallul are o suprafaţă comercială de circa 30.000 mp şi dispune de aproape 20 hectare de teren.

Cumpărătorul vrea să îşi deschidă aici prima sa fabrică din Europa, după ce până acum activau doar ca furnizori pe această piaţă. Chinezii vor produce la Brăila corpuri de iluminat pentru uz casnic şi pentru industria de componente auto.

Primăria le-a oferit investitorilor chinezi numeroase facilităţi pentru a reuşi să îi convingă să se oprească la malul Dunării, în contextul în care au fost vizionate amplasamente din mai multe oraşe ale ţării. Astfel, Municipalitatea le-a promis chinezilor, printre altele, că va începe reabilitarea Şoselei Focşani, că va înfiinţa o staţie de autobuz în zona Armonia şi că îi vor ajuta să obţină statutul de Parc Industrial. „Se va realiza producţie, iar sediul societăţii este în Brăila. Au existat discuţii privind atragerea unor parteneri din zona asiatică. Vor fi angajaţi directori, ingineri, tehnicieni şi lucrători”, a spus edilul.

Fabrica va începe producţia la sfârşitul acestui an, în iarnă, cu aproximativ 200 de angajaţi, urmând că în trei ani numărul angajaţilor să ajungă la 600. Angajările vor începe din toamna.