Turcii de la Eko Insaat VE Ticaret au renunțat la construcția variantei de ocolire a Bacăului

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că a trimis companiei turceşti Eko Insaat VE Ticaret înştiinţarea de reziliere a contractului pentru execuţia centurii Bacăului, în contextul în care firma nu ar mai putea susţine financiar lucrările, şi va lua măsuri pentru reţinerea garanţiei de bună execuţie în valoare de 39,4 milioane lei
și a garanției pentru plata avansului în cuantum de 74.089.091,03 lei.

La începutul lunii aprilie, CNAIR S.A a fost informată de Eko Insaat VE Ticaret ca se află într-o situație financiară dificilă, generată de evoluția negativă a unor proiecte gestionate pe alte piețe, care a dus la blocarea accesului la conturile bancare. În context, Antreprenorul turc a anunțat că se află în imposibilitatea gestionării proiectului de execuție a Variantei de Ocolire Bacău din cauza măsurilor restrictive impuse în țara de origine, situație care va afecta și Sucursala din România.

Potrivit prevederilor contractuale, Beneficiarul este îndreptățit să rezilieze Contractul, inclusiv dacă Antreprenorul abandonează lucrările sau demonstrează în alt fel intenţia de a nu continua îndeplinirea obligaţiilor din cadrul Contractului ori dacă devine falit sau insolvabil, intră în proces de lichidare, primeşte un ordin de punere sub sechestru împotriva sa, ajunge la un acord cu creditorii săi, desfăşoară în continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager în beneficiul acestor creditori, sau dacă se întâmplă orice alt eveniment care (conform prevederilor legislației în vigoare) are un efect similar unor astfel de situaţii sau evenimente.

Menționăm că Antreprenorul Eko Insaat VE Ticaret a semnat Contractul de execuție a lucrărilor în data de 01.04.2015. Cu o valoare de 393.881.398,36 lei, fără TVA, Contracul privind Varianta Ocolitoare a Municipiului Bacău, era propusă pentru finanțare prin POIM 2014-2020.

Lucrările pentru cei 30,7 km ai acestei Variante Ocolitoare, au fost demarate pe data de 25.05.2016 și urmau să fie executate în termen de 24 de luni. Perioada de garanție era de 24 de luni, conform contractului. Pâna la data notificării oficiale, Eko Insaat VE Ticaret a realizat aproximativ 2% din lucrările prevăzute.