Utilitatea dronelor în construcții

 

Dronele sunt din ce în ce mai folosite în constructii, pot contribui în mod eficient la derularea lucrărilor și la gestionarea activității pe șantiere. Tot mai multe firme de construcții apelează la folosirea lor pentru a garanta calitatea lucrărilor realizate.

Acest utilaje zburătoare au funcții multiple și pot fi folosite în primul rând pentru supravegherea șantierului, făcând posibilă urmărirea în ansamblu a evoluției lucrărilor. Ele permit monitorizarea mai multor șantiere în același timp și astfel nu este necesară prezența permanentă a unei persoane pe șantiere, aceasta din urmă poate să analizeze buna desfășurare a lucrărilor dintr-un birou. Prin folosirea dronelor se poate garanta și precizia execuției lucrărilor. Datorită faptului că pot fi echipate cu giroscop și camere video termice care pot furniza în timp real informații despre lucrările desfășurate, greșelile de proiectare și de execuție pot fi ușor evitate.

Dronele pot fi utile și în garantarea siguranței pe șantier fiindcă ele permit supravegherea continuă a șantierului și acest lucru ar putea scădea semnificativ rata accidentelor mortale. De asemenea, pot fi folosite și pentru inspectarea locurilor la care accesul este dificil, cum ar fi șemineuri sau acoperișuri și pentru a verifica nevoia de întreținere, sau pentru a evalua pericolul în cazul clădirilor prăbușite dupa cutremur sau explozie.

În ciuda faptului că dronele și-au demonstrat beneficiile în întreaga lume, există câteva pobleme încă nerezolvate, cum ar fi drepturile aeriene. Firmele de construcții trebuie să se asigure că dronele nu pun în primejdie avioanele. O altă problemă este protejarea vieții private a locuitorilor și a firmelor. Firmele industriale, realizatorii evenimentelor sportive sau a concertele în aer liber doresc să evite dronele pentru a proteja interesele lor comerciale față de un „spion” neinvitat. De asemenea, locuitorii pot fi deranjați de dronele care zboară peste casele lor. În Statele Unite se produce frecvent împușcarea dronelor chiar dacă și aceasta este o activitate ilegală.

Datorită avantajelor multiple, dronele sunt din ce mai căutate pe piețe iar mulți producători de utilaje de construcții devin și fabricanți de drone. Firma chineză Sany, de exemplu, colaborează cu producătorul de drone BriSky Tehnology pentru inspecția turbinelor eoliene. Caterpillar împreună cu firma franceză Redbird are intenția să introducă pe piață drone, pentru a oferi clienților săi din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, tehnologie aeriană necesară pentru realizarea operațiunilor. Cercetătorii de la trei universități din Marea Britanie (Bath, Imperial College si University College London) și-au unit forțele pentru a dezvolta drone care pot zbura într-o zonă calamitată și cu care se poate realiza construirea adăposturilor simple pentru cazare de urgență.

În viitor, dronele pot deveni mai mult decât simpli purtători de utilaje de monitorizare și de măsurare. Unii cred că vor deveni roboți zburători multifuncționali și că vor fi prezente din ce în ce mai mult pe șantierele din întreaga lume, inclusiv în România, fiindcă beneficiile lor practice sunt multiple. În anii următori ne putem aștepta la o explozie a utilizării lor pe șantiere, care, în final, va aduce un câștig uriaș derulării activității de construcții.

p