2017 – livrări record pe piața de birouri din Cluj-Napoca

Peste 44.000 de metri pătraţi inchiriabili de spaţii de birouri vor fi livraţi în acest an în Cluj – Napoca, cu peste 300% mai mult comparativ cu anul anterior, 2017 urmând să fie astfel cel mai bun an pentru piaţa de birouri regională, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania, biroul local din Cluj – Napoca al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

Cea mai mare parte a spaţiilor noi din acest an se află în faza a treia a proiectului The Office (16.770 de metri pătraţi inchiriabili) şi Novis Plaza (14.171 de metri pătraţi inchiriabili), alte proiecte care vor pune pe piaţă o suprafaţă semnificativă de birouri noi fiind Vivido Business Center, aproximativ 7.000 de metri pătraţi inchiriabili, şi Central Business Plaza, cu aproape 4.000 de metri pătraţi.

”Piaţa de birouri din Cluj – Napoca trece printr-o perioada de efervescenţă, atât ca livrări cât şi din punct de vedere al închirierilor. Aproximativ jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj – Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreștiul, dar și faptul că în fiecare an intră în câmpul muncii aproximativ 6.000 de studenţi, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, explică Cristian Simon, director Office Division în cadrul Coldwell Banker Transilvania.

Aproximativ 47,3% din cei peste 44.000 de metri pătraţi de birouri care se vor livra în acest an în Cluj – Napoca sunt deja închiriaţi în timp ce 64% din suprafaţa de birouri care va fi finalizată în 2018 în oraş este deja închiriată, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania. Cele mai importante proiecte de birouri care vor fi finalizate în 2018 în Cluj – Napoca sunt United Business Center, împreună cu clădirea adiacentă Riviera şi Scala Center.

Stocul total existent de spaţii de birouri în oraş se ridică la puţin peste 244.000 de metri pătraţi, dintre care 77% sunt clasa A, 10% clasa B şi 13% clasa C, Cluj – Napoca fiind a două piaţă de birouri din România, după Bucureşti.

Gradul de neocupare al birourilor din Cluj – Napoca se ridică la aproximativ 7%, cu un procent mediu de neocupare de 4% pe segmentul birourilor de clasa A, în timp ce chiria lunară medie se ridică la 11,5 euro / mp pe segmentul birourilor de clasa A.