Hornbach poate relua colaborarea cu Schweighofer pentru lemnul la care a renunţat, dacă austriecii obţin certificarea FSC

Cel mai probabil, Schweighofer va participa la următoarele licitaţii pe care le vom organiza pentru achiziţionarea produselor lemnoase, dacă vor avea produse certificate FSC, a declarat Anca Ioan, director achiziţii Hornbach.

“Dacă-şi primesc certificarea FSC, de ce să renunţăm?! Noi dorim să avem parteneriate de lungă durată”, a declarat la rândul său directorul general al Hornbach România, Mugurel-Horia Rusu (foto mai sus), referindu-se la colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer.

Declaraţiile vin în contextul în care marele retailer de bricolaj Hornbach a anunţat că va reduce, din iunie, cu circa 90% volumul de produse din lemn achiziţionate de la firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, urmând să renunţe complet la serviciile acesteia în anii care vin, în cazul în care Schweighofer nu va lua certificarea Forest Stewardship Council (FSC).

Hornbach a renunţat deja să mai prelungească contractele, începând din decembrie 2016, pe segmentul lemnului pentru construcţie de la Schweighofer, la lemnul rindeluit şi de curând nu a mai prelungit contractele nici la peleţi.

Hornbach poza 2

Pe de altă parte, Holzindustrie Schweighofer (care prelucrează la rândul său lemnul și cheresteaua primită de la furnizorii de lemn) a început un dialog cu FSC prin care îşi propune să ajungă la reasociere. Asta după ce în februarie 2017, FSC a luat decizia de a se dezasocia de Grupul Schweighofer.

Între timp, Schweighofer susţine că a implementat sistemul propriu de monitorizare prin GPS, Timflow, care face complet transparente livrările de buștean, de la punctul de încărcare până la poarta fabricii. Astfel, în martie, circa 500 de camioane erau echipate cu dispozitivul GPS Timflow.

Doar cu certificare

Răspunzând unei întrebări a revistei Constructiv, Anca Ioan (foto mai sus), director achiziţii Hornbach a reclarat: “Preferăm să lucrăm cu colaboratorii mari deoarece ne oferă stabilitate şi constanţă. Nu vom trece însă peste certificarea FSC. începând cu anul 2018, ne-am propus, în măsura în care este posibil, ca toţi furnizorii noştri să obţină această certificare. Există un ciclu de autorizări, de verificări care durează, nu se poat obţine în 1-2 luni. Unii dintre furnizori au deja certificarea, alţii sunt în curs de a o obţine, unii s-ar putea să nu o obţină”.

În prezent, Hornbach are peste 250 de furnizori, din care circa 20% nu au încă certificări FSC. Astfel, retailerul le dă acestora termen până în 2018 pentru a obţine această certificare. Asta chiar dacă legislaţia românească nu impune furnizorilor de produse din lemn să aibă certificare FSC.

Întrebată de revista Constructiv dacă certificarea ar putea conduce la dispariţia unora dintre furnizorii mici din portofoliul Hornbach sau dacă s-ar putea scumpi produsele din lemn, directorul de achiziţii a răspuns: “Este posibil să nu-i mai avem pe unii dintre colaboratorii mici dar noi ne dorim să le arătăm şi furnizorilor mai mici că este important pentru noi toţi să avem o silvicultură sustenabilă. Umblăm la cauză, ideea nu e neapărat să înlăturăm un furnizor şi să-l înlocuim cu altul cu care, eventual, să avem aceleaşi probleme. Cât despre scumpiri, acestea nu vor exista. Eventualele costuri mai mari pot afecta doar furnizorii”.