În Călărași se ridică o bibliotecă de 3 milioane de euro

Consilierii judeţeni din Călărași şi-au dat acordul pentru finalizarea construcţiei bibliotecii din oraș, o investiţie de peste 3 milioane de euro.

“Referitor la Biblioteca Judeţeană, mai précis executarea etajului 5, vreau să vă spun că în perioda următoare urmează licitaţia. Vom pune caietul de sarcini pe SEAP şi vom demara licitaţia. Avem restul de executat în urma procesului verbal, ştim exact ce s-a construit şi ce a mai rămas de făcut”, a spus Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, citat de Adevărul.

În urma revizuirii documentaţiei iniţiale a rezultat o nouă valoare a Devizului general, respectiv: valoarea totală de 14.476.598 lei (3.245.510 euro), inclusiv TVA, din care lucrări C + M – 11.602.051 lei (2.601.065 euro), inclusiv T.V.A., la cursul info din 11.08.2016 – 4,4605 lei/euro, valoare aprobată prin Hotărârea nr. 111 din 31.08.2016. S-a stabilit totodată că valoarea maximă totală rest de executat este de 7.514.623,7 lei, inclusiv T.V.A. (19%). Valoarea contractului de lucrări care va fi supus licitaţiei este de 7.016.667,2 lei, inclusiv cu T.V.A. (19%), din care lucrări C + M: 4.837.616,56 lei, se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării în Consiliul Judeţean. “În consecinţă, consider că este necesară şi oportună adoptarea unui proiect de hotărâre privind aprobarea restului de executat şi a reluării lucrărilor de execuţie a obiectivului de investiţii ”Centrul Judeţean pentru Cultura si Administraţie Publica – Barbu Ştirbei – Biblioteca Judeţeană Alexandru Odobescu”.

Clădirea, care trebuie inaugurată în 2016, este situată în centrul oraşului, în faţa Poştei, şi va deveni cel mai important centru de cultură. Aici va fi deschisă o librărie, dar va exista şi un spaţiu destinat întâlnirii cu scriitorii. Proiectul generos va cuprinde o cafenea literară şi o ceianărie, dar şi o librărie modernă. Proiectată iniţială cu 5 etaje, între timp s-au construit 4, lucrările la bibliotecă au fost sistate la începutul acestui an deoarece CJ a cerut oprirea lucrărilor. Acest lucru a iscat un adevărat scandal pe plan local. Se pare că cel de-al cincilea etaj, aflat în proiect, nu ar mai fi trebuit realizat pentru că, promisiunile unor companii de fast food de a-şi deschide restaurant aici, nu mai pot fi onorate.

„Astfel, construcţia va avea regim de înălţime S+D+P+3E+(4+5)E retras. Aceste lucrări se constituie ca o ultimă etapă de investiţie cu care se finalizează lucrările la Centrul judeţean de cultură si administratie publică “Barbu Ştirbei”. În cadrul Bibliotecii Judeţene vor fi amenajate funcţiuni adecvate unui Centru judeţean de Cultură si anume: spatii pentru activităţi cultural – artistice cuprinse în săli multifuncţionale, săli de lectură cu acces liber la raft, spaţii pentru cercuri de artă plastică, săli de audiţii muzicale, cercuri de limbi străine, activităţi tehnico-aplicative etc.”, se arată în proiectul de hotărâre.