AFI Ploiești a primit certificarea de „clădire verde”

Centrul comercial AFI Ploiești, dezvoltat de AFI Europe România, a primit certificarea LEED Gold din sistemul de rating pentru clădiri “verzi” atribuită de United States Green Building Council. AFI Ploiești devine, astfel, singura clădire din oraș certificată LEED.

AFI Ploiești a fost certificată LEED Gold la categoria Construcții existente: operare și întreținere, ce ia în calcul eficiența energetică, eficiența consumului de apă, energie și atmosferă, a materialelor și resurselor, a emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătățirea calității mediului interior și economia de resurse, în general.

Centrul comercial AFI Ploiești este primul și singurul mall modern dezvoltat în centrul orașului Ploiești și a fost inaugurat în anul 2013, în urma unei investiții de peste 50 de milioane de euro. Mallul are o suprafață de 56.000 mp, din care o suprafață totală închiriabilă (GLA) de 34.000 mp, dispusă pe două etaje. Vizitatorii au la dispoziție peste 100 de branduri naționale și internaționale, dar și un spațiu de divertisment și timp liber de peste 7.000 de metri pătrați și 1.000 de locuri de parcare. Rata de ocupare a spațiilor din mall este de aproape 100%, iar în medie, 15.000 de persoane vizitează centrul comercial în fiecare zi.

„Această nouă recunoaștere pentru portofoliul nostru, care vine la scurt timp după ce proiectul AFI Tech Park a primit pre-certificarea LEED Platinum în domeniul dezvoltării durabile, ne onorează. Suntem preocupați să devenim sustenabili nu doar prin spațiile de birouri sau de locuințe, ci și prin centrele noastre comerciale. De aceea, ne bucurăm că AFI Ploiești se alătură comunității AFI a clădirilor «verzi» și devine, astfel, primul nostru proiect din provincie recunoscut LEED Gold, mai ales că acest fapt reprezintă categoric un beneficiu extraordinar pentru chiriașii noștri, reducând cu circa 40% costurile cu utilitățile în comparație cu o construcție convențională”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România.

Procesul de certificare pentru AFI Ploiești a fost derulat alături de Colliers International, care a oferit consultanță companiei AFI Europe.

„AFI Europe confirmă angajamentul față de sustenabilitate prin decizia de a alinia centrul comercial AFI Ploiești la standardele internaționale LEED. Obținerea acestei certificări LEED pentru o clădire existentă reprezintă un vot de încredere acordat construcțiilor verzi și multitudinii de avantaje pe care acestea le oferă pe termen mediu și lung, atât chiriașilor, cât și proprietarului. Pe parcursul unei perioade extinse de timp, mai mare de un an, AFI Europe a implementat o serie de măsuri de ordin tehnic, campanii de educare și CSR, generând beneficii vizibile pe termen lung: o eficiență crescută a sistemelor de management, o calitate superioară a condițiilor de confort interioare și reduceri semnificative de costuri”, a spus Oana Stamatin, LEED AP BD+C în cadrul departamentului de Real Estate Management Services al Colliers International România.