Un port turistic de 18 milioane de euro va fi construit la Călărași

Consiliul Județean Călărași a aprobat documentaţia tehnico-economică pentru dezvoltarea turistică a braţului Borcea, faza studiu de fezabilitate, valoarea totală a investiţiei, care se va realiza pe o suprafaţă de peste 81.000 metri pătraţi, fiind de peste 18 milioane de euro, scrie Adevărul.

„Terenul pe care se propune implementarea proiectului este poziţionat în partea de sud a municipiului Călăraşi, între Braţul Borcea şi pădurea adiacentă DN3. Pentru a se asigura accesul la Braţul Borcea, Consiliul Judeţean Călăraşi a beneficiat de sprijinul Consiliului Local al municipiului Călăraşi, între cele două instituţii incheindu-se un protocol de predare–primire a unui imobil teren în suprafaţă de 1.493 m.p. cu ieşire la Braţul Borcea. Operatorul principal de credite va fi Ministerul Turismului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Prin acest proiect se urmăreşte construcţia următoarelor obiective: realizare cheu semitaluzat; construcţie spaţiu săli de conferinţe, birou şi spaţii comerciale; atelier reparaţii bărci; turn belvedere. Devizul general are o valoarea totală a investiţiei de 83.781.250,96 lei (18.095.302,58 euro) la care se adaugă TVA, din care C + M: 64.920.704,86 lei (14.021.750,51 euro), la care se adaugă TVA.

„Poziţionarea oraşului pe malul Braţului Borcea al Dunării creează o atractivitate turistică deosebită, care până în prezent nu a fost suficient exploatată, dar care are un potenţial uriaş asupra promovării şi dezvoltării oraşului. Prin realizarea acestei investiţii se doreşte creşterea gradului de atractivitate al zonei şi generarea de noi locuri de muncă, precum şi sporirea consumului pentru o gamă largă de bunuri şi servicii achiziţionate ulterior implementării proiectului”, a anunţat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi.

În prezent, pe malul Borcei nu există amenajat nici un port de ambarcaţiuni, nici o rampă de lansare a navelor la apă şi nici un punct de alimentare cu carburant, toate acestea fiind utile pentru numărul mare de ambarcaţiuni înregistrate la nivelul municipiului.