Lidl, în noul sediu central. Angajaţii s-au mutat în 23 ianuarie

„Noul sediu are 34 de kilometri de ţevi instalate pentru energie geotermală, ca să încălzească iarna şi să răcorească vara. Este una dintre cele mai sustenabile clădiri de birouri din România”, a declarat Frank Wagner (foto mai jos), Președintele Consiliului de Conducere Lidl România.

„Am început în urmă cu patru ani. Au fost doi ani de proiectare şi obţinere autorizaţii şi alţi doi ani de construire”, a adăugat Dragoş Ionescu, director naţional pe expansiune al Lidl. Sperăm ca în acest an sau în anul 2019 să obţinem certificarea BREEAM Outstanding (cel mai înalt nivel de certificare).

Clădirea are o suprafață de peste 12.500 mp și se află în vecinătatea celui mai verde magazin din portofoliul Lidl. Sediul central Lidl România este format din două clădiri separate, însă interconectate: prima dintre ele are patru etaje și cuprinde zonele cu facilități pentru angajați, iar cea de-a doua are șase etaje și este compusă din două corpuri simetrice, cu spații de birouri. Ansamblul găzduiește spații destinate activității de birou precum și o serie de facilități moderne.

Sediu Lidl a fost dezvoltat de Skanska în zona Aviaţiei din Bucureşti.

Soluții și tehnologii pentru un viitor mai bun

Clădirea a fost proiectată pentru a îndeplini cerințele sistemului de evaluare britanic BREEAM, cel mai înalt standard de sustenabilitate și eficiență existent în industrie.

Proiectul a utilizat materiale de construcție certificate, reciclate și reciclabile, integrând, totodată, unele dintre cele mai avansate soluții tehnologice disponibile în domeniul construcțiilor.

Clădirea folosește exclusiv materiale de construcție sustenabile: lemn certificat FSC (singurul sistem global de certificare a managementului forestier), beton certificat BES6001, precum și alte materiale certificate ISO 14001, o garanție a provenienței controlate. Mai mult, 50% din termoizolații sunt realizate din materiale reciclate.

Fațada inteligentă a clădirii încorporează un sistem automatizat de umbrire (foto mai jos), care permite reglajul obloanelor, în funcție de intensitatea și poziția soarelui. Mai mult, sistemul este prevăzut cu geam tripan, ceea ce contribuie la minimizarea transferului termic.

Indiferent de sezon, încălzirea și răcirea întregii clădiri sunt asigurate exclusiv printr-un sistem de 78 de sonde geotermale și pompe de căldură, completat de 6 centrale de tratare a aerului, pentru o atmosferă optimă în interior. Totodată, sediul folosește un sistem de iluminare LED, cu senzori, ce eficientizează consumul de energie electrică.

Multiple beneficii noi pentru angajați

Fiecare nivel al clădirii este asociat unei zone ale țării, iar o parte dintre cele 25 de săli de întâlniri sunt denumite după locuri unice din România.

Activitatea de lucru se desfășoară în birouri de tip open-space, cu capacitatea de până la 360 de spații individuale.

Una dintre principalele facilități destinate angajaților este sala de fitness de 230 mp, deschisă de luni până duminică (foto mai jos), între orele 6:30 – 23:00 și dotată cu aparate de ultimă generație. Aici, ei pot apela și la îndrumările unui instructor de fitness sau pot participa la cursurile de aerobic ce au loc de 4 ori pe săptămână și sunt oferite gratuit de companie.

Angajații pot lua masa la cantina de la parterul clădirii, care oferă un meniu preparat cu produse și ingrediente de la Lidl, atât pentru micul dejun, cât și pentru masa de prânz.

Noul sediu Lidl este prevăzut cu 233 de locuri de parcare, situate la nivel subteran și suprateran – suficiente pentru angajații care doresc să vină la birou cu mașina, 7 stații de încărcare a mașinilor electrice și 40 de locuri pentru biciclete. De asemenea, un beneficiu suplimentar oferit de Lidl este microbuzul express care asigură curse dimineața, la începutul zilei de lucru, și seara, la final de program, între sediu și stația de metrou Aurel Vlaicu.