Viitoarea autostradă Sibiu-Pitești va avea nouă tuneluri

Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi (CNAIR) au anunțat că viitoarea autostradă Sibiu-Pitești va avea 9 tuneluri cu o lungime totală de 8 kilometri și 8 noduri rutiere, conform Digi24. Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, susține că „60 la sută din costuri sunt date de aceste structuri, aceste lucrări de artă însemnând tuneluri şi viaducte”. „Avem 130 de viaducte şi 8 kilometri de tuneluri”, a spus oficialul CNAIR.

Cele mai grele lucrări vor fi la cei 68 de kilometri dintre Boița-Cornetu și Tigveni, unde se află 8 din cele 9 tuneluri ale autostrăzii. Faţă de traseul din 2016 s-au mai adăugat două, în zona unde autostrada va ocoli localitatea Boița, la ieșirea din Valea Oltului.

Cele mai mari tuneluri vor fi, însă, la Câineni şi Poiana. Vor avea 1,6, respectiv 1,7 kilometri. Numai pentru realizarea celor 68 de kilometri dintre Boiţa şi Tigveni, şefii de la Drumuri au pus deoparte circa 9 miliarde de lei. Proiectarea va dura un an și jumătate, iar construcția cinci.

„Firmele care se vor prezenta la licitaţie vor trece printr-o fază de precalificare. Vom discuta cu ei să ne convingem că pot executa acest tip de proiecte. Aici vorbim de palmaresul lor, de capacitatea lor de a face rost de utilaje pentru foraj. Ca atare nu orice firmă poate construi aceste tuneluri”, spune Șerbănescu.

Al nouălea tunel va fi construit în zona Curtea de Argeş şi se află practic pe singurul lot din autostrada Sibiu-Piteşti care nu a fost încă scos la licitaţie.