Analiza Bucharest Real Estate Club: Crește calitatea în sectorul rezidențial

Dacă în anii 2014-2016 (primii după revenirea pieței) puteam observa doar câteva produse rezidențiale calitative iar acestea erau adresate segmentului de lux, acum sunt anunțate din ce în ce mai multe dezvoltări care impresionează prin arhitectură, design interior și facilități și se adresează nu doar segmentului de lux, dar și celui medium-high.

Stocul vechi de locuințe, construit în marea majoritate înainte de 1990, care a devenit necorespunzător pentru stilul de viață dinamic al noilor generații, coroborat cu perspectivele macroeconomice pozitive sunt principalii factori ai dezvoltării rezidențiale. Totodată, sistemul slab dezvoltat al mijloacelor de transport în comun determină clienții să își caute locuințe în apropierea locurilor de muncă.

Prețurile de tranzacționare se situează la un nivel de 1.500 – 2.000 EUR/ mpc + TVA pentru segmentul mediu-high, în timp ce locuințele de lux se vând cu prețuri între 2.000 – 2.500 mpc/ + TVA.

”În ultimii ani putem observa o implicare mai mare a dezvoltatorilor în faza de proiectare. Experiențele fiecăruia au arătat probabil că un lucru care nu este gândit bine, are șanse mici să iasă bine. De asemenea, există o concurență mai mare pe piață, ceea ce credem că este singurul lucru bun al cererii intense”, explică Adrian Untaru, co-fondator la biroului de arhitectură ADNBA, care semnează unele dintre cele mai apreciate dezvoltări rezidențiale locale.

Construirea unei reputații în sectorul comercial este o carte bună de vizită pentru a lua startul și în cel rezidențial. Recent, Prime Kapital, compania fondată de Martin Slabbert și Victor Semionov (cunoscuți în piață pentru dezvoltarea business-ului NEPI) a anunțat un proiect ambițios, în proximitatea polului de birouri din zona Barbu Văcăresu: Avalon Estate. Noua dezvoltare se va întinde pe 8 hectare, cu trei tipuri de locuințe și numeroase facilități. Tot pe acest model de business au mizat și cei de la Forte Partners care au dezvoltat mai întăi cu succes două proiecte de birouri (clădirea boutique Ștefan cel Mare și parcul de afaceri The Bridge), ca apoi să abordeze și sectorul rezidențial unde în prezent au la vânzare prima fază din Aviației Park, cu un total de 176 de apartamente. Noul proiect pune la dispoziție o serie de facilități cum ar fi un parc pentru rezidenți, terase ample, alei pentru plimbare/biciclete/role, vegetație matură care să ofere intimitate, confort termic și fonic.

Dezvoltatorul One United Properties fondat de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu este unul dintre cei mai dinamici pe segmentul rezidențial în zona de centru-nord a Bucureștiului. Compania are un portofoliu de 376 de apartamente și alte 453 în diverse stadii de proiectare. Proiectul fanion al One United Properties este One Floreasca City, unul din cele mai mari proiecte de regenerare urbană din centrul capitalei: o dezvoltare mixtă cu o clădire de birouri de clasă A – One Tower- și trei clădiri cu apartamente exclusiviste – One Mircea Eliade. Tot în cadrul proiectului, Auchan România va restaura și moderniza fosta hală Ford într-un spațiu contemporan de retail (concept store & food hall).

Grupul deținut de omul de afaceri Ion Țiriac a anunțat reluarea dezvoltării rezidențiale, plănuind o dezvoltare spectaculoasă pe fosta platformă industrială IFMA din vecinătatea Gării de Nord dar și a noului pol de birouri din jurul pasajului Basarab. Noul proiect prevede unități rezidențiale numeroase de la turnuri de 80 m înălțime până la imobile terasate, cu piscine pe acoperiș și grădini verticale. În aceeași zonă, grupul lituanian Hanner dezvoltă un proiect mixt, pe terenul fostei fabrici de bere Grivița, aducând în premieră un produs pe piața locală de real estate: apartamente loft, dupa modelul capitalelor europene cosmopolite. Una din clădirile istorice, Mălțărie, va fi recondiționată și transformată într-un spațiu rezidențial, cu 31 de loft-uri. Tot în cadrul proiectului vor fi amenajate spații de co-working, restaurante, cafenele, săli de evenimente, entertainment, spații publice, săli de sport și grădinițe, conform anunțului făcut de dezvoltator.

”Sperăm la o creștere a calității dezvoltărilor rezidențiale. Și aici nu ne referim la un finisaj mai scump care nu ajută în mod esențial la un mod de locuire diferită. Sperăm într-o educare a ‘consumului’ spre o calitate a spațiului locuit, către un imobil în care ne face plăcere să locuim, așa cum ne face plăcere să îl privim sau sa îil parcurgem. Casele sunt în mod esential, pentru cei mai mulți dintre noi, cea mai importantă investiție făcută în viață. Modul cum acestea se comportă în timp influențează direct această investiție. În funcție de calitatea proiectului această investiție poate să se aprecieze sau să se deprecieze. Și cred că în ultimii ani avem multe exemple pentru fiecare din aceste cazuri, suficiente cât să ajute la această educație economică individuală de care cred că avem atât de mult nevoie”, mai spune Adrian Untaru.