Duro Felguera şi Romelectro termină centrala de la Iernut în luna februarie 2020

Companiile Duro Felguera Spania şi Romelectro România vor termina construcția centralei electrica pe gaze naturale de la Iernut, a Romgaz, în luna februarie 2020, a anunțat ministrul Energiei, Anton Anton.
”De la Unitatea 2 de la Cernavodă, cred, nu a mai existat o investiţie atât de importantă ca aceasta în energie. Vorbim de o investiţie de 270 de milioane de euro. Acestă investiție înlocuiește vechea centrală de la Iernut. Centrala nouă are randamentul cam de două ori mai mare decât centrala veche. (…) Mi-aș dori ca ritmul lucrărilor să fie mai intens. Constructorul poate invoca mai multe motive relativ-obiective. Mi s-au dat asigurări, astăzi, că aceste întârzieri vor fi recuperate. În momentul acesta, vorbim de o întârziere de 3-4 luni, dar noi ne-am dori ca la anul, în februarie, să inaugurăm centrala. Așa sperăm! Probele tehnologice probabil vor avea loc în decembrie- ianuarie”, a spus Anton Anton.
Noua centrală termoelectrică a SNGN Romgaz de la Iernut, a cărei construcţie costă 269 milioane de euro, fără TVA, va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România şi va fi dată în folosinţă la începutul anului 2020, a anunţat, în septembrie 2018, conducerea termocentralei.

În anul 2016, Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, asocierea formată din Duro Felguera Spania şi Romelectro România, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea „la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizarea termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.

Reprezentanții General Electric au declarat recent că tehnologia sa va creşte eficienţa brută a centralei cu 18%, până la 56,4%, şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 38% faţă de nivelul actual. De asemenea, rezultatul proiectului va fi una dintre cele mai mari şi mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est, care va schimba livrarea de energie din România. GE consideră proiectul ca fiind unul de referinţă pentru grup, unic în regiune, mai ales prin dimensiuni şi gama completă de echipamente instalate.