Tehnologia digital twin devine critică pentru viitorul infrastructurii rutiere*

Digital twin este un termen relativ nou în infrastructură, dar este unul pe care îl veți auzi din ce in ce mai mult, deoarece practica din industrie se apropie de ceea ce este acum fezabil din punct de vedere tehnologic.

Un digital twin nu este identic cu modelul informațional al unei structuri creat prin modelarea informațiilor despre structuri (BIM); este un model digital care descrie pe deplin un bun fizic real sau planificat, cum ar fi o nouă secțiune de drumuri și conexiunea sa în infrastructura de transport existentă.

Un digital twin oferă o multitudine de oportunități  în vederea îmbunătățirii rezultatelor gestionarului infrastructurii  și de a gestiona cu adevărat îmbunătățiri și de a eficientiza design-ul, beneficiind de întregul lanțul de aprovizionare.

Un digital twin conține informații detaliate despre proiectare, despre aspectul și construcția drumurilor, despre comportarea structurală și geotehnică, despre sistemele de drenaj, semnalizare, etc.  Acesta ar combina toate aceste informații cu modele de comportare și de  fluxuri de trafic prevăzute, cu planurile de gestionare a incidentelor și, in etapa operațională, cu informațiile în timp real privind fluxul de trafic.

Digital twins sunt sincronizați cu activul din lumea reală prin intermediul senzorilor și al altor surse de date. Dacă ar fi să ne uitam printr-o fereastră digitală dintr-o secțiune a autostrăzii, vom vedea exact se ce întâmplă pe acea parte a drumului în acel moment – inclusiv, de exemplu, fluxul de trafic pe fiecare bandă sau cantitatea de apă la suprafață, performanța canalelor de scurgere, etc.

Digital twins pot conține, de asemenea, informații istorice, inclusiv specificațiile de proiectare originale și informații privind construcția și mentenanța. Toate datele care afectează deciziile operaționale esențiale privind activul sunt disponibile într-un singur loc – și este posibil să nu mai fie nevoie să se cerceteze autostrada existentă înainte de lucrările de construcție sau de modernizare. Acest lucru este deosebit de benefic deoarece astfel de sondaje pot fi scumpe, consumatoare de timp și periculoase.

Beneficiile Digital Twin

Digital twins pot anticipa și gestiona în mod pro activ problemele de operare și întreținere.

Digital twin ar putea să prevadă și să atenueze problemele înainte de a se produce. De exemplu, senzorii încorporați în sistemul de drenare, combinat și cu alte date, cum ar fi intensitatea și durata precipitațiilor, ar putea fi utilizate pentru a identifica și repara o problemă de drenaj și înainte de a se inunda drumul.

Digital twins pot de asemenea să modeleze performanțele și alte elemente de performanță utilizând date din lumea reală și să testeze diferite configurații pentru a vedea cum deciziile operaționale vor avea un impact asupra performanței infrastructurii rutiere.

Tranziția de la modelul BIM la un digital twin este momentul in care apare valoarea reală, asigurând integrarea datelor în timp real prin intermediul senzorilor pentru a crea simularea în lumea reală.

 

*Material furnizat de Mariana Garștea, Director General SIXENSE ROMÂNIA.