Lucrările de retehnologizare a stației electrice de transformare Domnești se apropie de 80%

Gradul de realizare a lucrării de retehnologizare a Staţiei Electrice de Transformare Domneşti se apropie de 80%, iar estimările arată că proiectul se va finaliza în primul semestru al anului viitor, a declarat Cătălin Niţu, directorul general al Transelectrica.

Proiectul de retehnologizare a Staţiei 400/110/20kV Domneşti presupune o investiţie totală de circa 25 de milioane de euro realizată din fonduri proprii ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA şi se află într-o fază avansată de realizare.

„Investiţia din Staţia Domneşti este una foarte complexă şi implică retehnologizarea la toate nivelurile de tensiune, ceea ce va avea ca rezultat aducerea staţiei la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător importanţei zonei deservite. În vara anului trecut, a fost pusă în funcţiune staţia GIS (Gas-Insulated Switchgear) 400 kV, iar în această etapă se efectuează teste pentru staţia GIS 110 kV, transformatorul de putere 250 MVA, 400/110 kV, bobina de compensare, transformatorul T4 40 MVA, 110/20 kV şi la instalaţiile de servicii interne şi comandă-control-protecţie aferente. Echipele executantului lucrează deja la conectarea liniilor de 110 kV. Apreciem că gradul de realizare a lucrării de retehnologizare se apropie în această etapă de 80%. Conform estimărilor noastre, proiectul va fi finalizat în primul semestrul al anului următor”, a spus Niţu.

Obiectivul de investiţii face parte din amplul proces derulat de companie pentru întărirea infrastructurii de transport al energiei electrice din zona Bucureştiului, în contextul în care judeţul Ilfov, împreună cu Capitala, reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din ţară, respectiv circa 15% din totalul consumului la nivel naţional.

Staţia Electrică de Transformare 400/110/20kV Domneşti este unul din cele trei noduri importante ale Sistemului Energetic Naţional (SEN) în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică a reţelei de distribuţie, respectiv a consumatorilor din întreaga Capitală, alături de Staţia Electrică 400/220/110/10 kV Bucureşti Sud şi de Staţia Electrică 220/110/10 kV Fundeni. Staţia reprezintă unul din punctele de injecţie în reţeaua de distribuţie a Capitalei şi un nod de tranzit al puterii între zonele Oltenia, Muntenia şi Transilvania Sud, iar staţia de 110 kV reprezintă atât un nod de racordare şi evacuare a puterii produse în CET Bucureşti Sud, cât şi unul de alimentare a unei părţi importante a consumului municipiului Bucureşti.