Mica Polivalentă de la Timișoara va fi gata în 2021

Construcţia sălii polivalente de la Baza 2 Politehnica din Timişoara ar putea fi gata în 2021, după 11 ani de la începerea lucrărilor. Arena, numită Mica Polivalentă, va avea 2.600 de locuri, scrie Adevărul.

După un deceniu de şantier, stadiul lucărilor erau de apromativ 70 la sută, acum, însă, în loc să mai crească un procentul, acesta a coborât! Şi asta pentru că a fost nevoie de reproiectarea structurii acoperişului, iar cel vechi urmează să fie demolat şi înlocuit.

„Nişte explicaţii există. Atunci când s-a pornit, exista un proiect, ulterior s-a început construcţia. Apoi, nu au mai fost bani şi după trei ani mm intrat în parteneriat cu Primăria, după ce domnul rector Robu (Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, n.r.) a ajuns primar. Singura problemă era că s-a mărit capacitatea de 2.200 la 2.560 de locuri. Şi s-a mai introdus acel sistem american, cu acel cub cu ecrane, care oferă informaţii. După ce s-au introdus acete noutăţi în proiectare, în urma unei expertize, s-a constat că sunt probleme la structura acoperişului. Nu putea să susţină acel cub. Mai erau şi nişte noi norme seismice, a trebuit să facem schimbări în proiect şi din acest punct de vedere. După Colectiv au apărut noi norme ISU, iară diferte faţă de cele vechi. Am intrat într-o zonă de procese cu firma cu care am semnat contractul şi asta s-a întins până în 2016. Am câştigat toate procesele, dar asta nu ne încălzeşte, pentru că trebuia construită sala. Apoi, de abia după a treia licitaţie am găsit din nou constructor”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT.

„Contractul cu noul constructor s-a semnat în luna ianuarie 2020, însă după aproape un an nu s-au mai făcut prea multe. Cel puţin nu ceva vizibil.   „Nu e chiar adevărat că nu se lucrează. E adevărat că nu e ritmul pe care-l doresc. Dar a fost şi perioada asta pandemică. S-au făcut acele cadre de susţinere pentru acoperiş, care nu se fac pe şantier. S-a turnat în altă parte. Acum s-a săpat o groapă pentru rezervoare. S-a realizat instalaţia de încălzire, va fi funcţională în curând. Nu suntem în grafic, dar se lucrează. Oricum nu pot da jos acum acoperişul, e perioada cea mai proastă. Trebuie să se ocupe de alte lucrări, pentru că mai sunt multe de făcut. Termenul de finalizare e vara anului viitor. La un moment dat era undeva la un procent de 70-80 la sută, dar acum suntem peste 60 la sută”, a mai spus Florin Drăgan.

„Bani avem, încercăm să-i cheltuim”   Investiţia totală la sala de la Baza 2 Politehnica este de aproximativ 6,5 milioane de euro. Pe lângă conctruţie, mai trebuie făcută şi licitaţia pentru mobilier.    „Nu sunt mulţumit, clar. Am preluat proiectul cu toate problemele lui, am avut trei întâlniri cu constructorii şi le-am spus că vreau să ne mişcăm, pentru că are nevoie oraşul de această sală. Oraşul stă deja în bazinul nostru de înot, numai noi avem deschis pentru sportivi. Avem şi singura pistă de alegare din oraş. Am declarat prioritate sala de sport şi reabilitarea faţadei Rectorului. Bani avem, încercăm să-i cheltuim”, a afirmat Drăgan.

Noua arenă va putea fi folosită pentru meciuri de baschet, volei, handbal, tenis şi alte sporturi, dar va deveni şi un loc unde se vor organiza diferite evenimente şi concerte. Sala va fi folosită în principal de echipele Universităţii Politehnica, însă ea va putea fi închiriată, la fel cum se întâmplă şi cu bătrâna Sala Olimpia, de orice alt club.