Câți kilometri noi de autostradă vom avea în 2024

Oficialii din domeniul transporturilor susțin că peste 180 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres vor fi finalizați în cursul acestui an. Cu toate acestea, transportatorii rutieri ridică o serie de cereri, inclusiv scutirea de taxe de autostradă pentru vehiculele grele, taxe care urmează să fie semnificativ majorate începând din 2026.

După ce România a inaugurat 81 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres în 2023 (plus alți 16,3 finalizați, dar neinaugurați), autoritățile din Transporturi își propun să dubleze această realizare în 2024.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) indică că 180 de noi kilometri sunt planificați să fie finalizați în acest an, cu promisiuni pentru finalizarea tuturor loturilor de pe sectorul Sud al autostrăzii de centură a Bucureștiului (A0) și a cel puțin patru loturi de pe autostrada Moldovei A7, Ploiești – Siret.

Cu toate acestea, reprezentanții asociațiilor de transportatori sunt rezervați în privința realizării acestor planuri. Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructură, subliniază că multe din secțiunile de autostradă programate pentru finalizare au un stadiu de realizare sub 50%, iar fondurile și capacitatea administrativă sunt limitate.

Transportatorii au exprimat, în cadrul protestelor recente, îngrijorări cu privire la noile taxe de autostradă pentru vehiculele grele, programate să intre în vigoare în 2026, și au cerut o revizuire a acestora. Cu toate acestea, autoritățile susțin că sunt disponibile fonduri, subliniind importanța prioritizării investițiilor în infrastructură.

Cu doar 55 de kilometri dintre cei 180 planificați până în prezent ca siguri, există îndoieli privind realizarea completă a obiectivelor propuse. În ciuda promisiunilor, unele tronsoane de autostradă au un progres de sub 30%, ceea ce adâncește scepticismul cu privire la fezabilitatea planurilor optimiste ale CNAIR.