Lucrările de la Arcul de Triumf vor fi gata la jumătatea anului

Lucrările de consolidare şi reabilitare la Arcul de Triumf din Capitală vor fi gata în luna iulie, deşi iniţial opraţiunile trebuiau încheiată în primăvara anului 2015. În acest moment muncitorii încă mai aşteaptă 24 de izolatori antiseismici necesari punerii în siguranţă a monumentului.

Costurile totale ale consolidării şi reabilitării monumentului se ridică la peste 30 de milioane de lei, dintre care aproape 23 de milioane de lei este finanţarea europeană. Din cauza întârzierilor foarte mari, Primăria Capitalei a pierdut peste 10 milioane de lei din finanţarea europeană şi dacă lucrările nu vor fi gata până la finalul lunii iunie, municipalitatea va pierde toată finanţarea europeană.

În ultimii doi ani, parada de 1 Decembrie care era organizată de fiecare dată pe sub Arcul de Triumf, a avut loc în Piaţa Constituţiei din cauza reabilitării monumentului. „Anul ăsta se organizează sigur aici că noi sperăm să terminăm lucrările chiar înainte de sfârşitul lunii iunie. Sunt gata cam 85%, se lucrează la finisaje acum”, explică, pentru Mediafax, inginerul care supraveghează lucrările de la Arcul de Triumf. În acest moment, muncitorii lucrează la refacerea unor bucăţi din scările interioare ale monumetului, urmând ca pereţii interiori să fie zugrăviţi şi balustrada adusă la culoarea iniţială. De asemenea, bucăţi din monument şi din jurul acestuia urmează să fie remontate, pentru a ajunge la forma iniţială, aşa cum prevede proiectul.

În proiectul de reabilitare şi consolidare aprobat pentru Arcul de Triumf a fost prevăzută şi instalarea unor izolatori şi amortizori antiseismici care, în caz de cutremur, asigură un grad sporit de siguranţă. Se pare însă că tocmai aceşti izolatori ar fi fost motivul întârzierii lucrărilor, pentru că nici acum nu au fost aduşi toţi în România. „Aceştia sunt testaţi în SUA şi ajung la noi cu avionul. Amortizorii au fost toţi montaţi, dar mai trebuie să sosească 24 de izolatori”, a mai spus inginerul. Chiar şi aşa, muncitorii speră să termine lucrările înainte de sfârşitul lunii iunie şi spun că până atunci vor ajunge şi izolatorii antiseimici.