Spațiul din fața Gării Brașov va fi regândit: vor apărea parcări subterane, terminale noi pentru autobuze și zone de relaxare

Primăria orașului Brașov va construi o parcare subterană în fața Gării Centrale, pe locul actualei parcări, iar pe locul celei din urmă se va crea o zonă de relaxare și recreere. De asemenea, terminalul RAT va fi mutat pentru că se va ridica un termnial nou pentru transportul intrajudețean. Vorm fi construite pasaje subterane pietonale pentru traversarea Bulevardului Gării și vor fi adoptate noi soluții de iluminat public.

„Ne propunem coborârea parcării din faţa gării în subteran, pe unul sau două niveluri, şi amenajarea unei zone verzi, a unui parc, deasupra acesteia. Odată cu această parcare vor fi construite şi două pasajele pietonale pe sub Bulevardul Gării, care vor fi dotate cu toate facilităţile pentru persoanele cu dizabilităţi, aşa cum cere legislaţia europeană”, a explicat primarul George Scripcaru, conform Adevărul.

În stânga gării (în partea opusă spaţiului autogării) va fi construit un terminal de trasport pe modelul celor din capetele de linie RAT, care să fie utilizat de transportul intrajudeţean şi ca staţie pentru maşinile care transportă la muncă angajaţii diferitelor companii din jurul Braşovului. Cel mai probabil, terminalul va fi utilizat şi drept capăt de linie RAT, dar este posibilă şi păstrarea locului actual al capătului de linie RAT, care urmează însă să fie amenajat corespunzător noului concept.

Lucrările pentru iluminatul public pe Victoriei vor începe în aproximativ 3 luni. „Analizăm în prezent două propuneri ale proiectantului, respectiv fie un sistem de iluminat central pentru carosabil şi cu stâlpi de dimensiune mai mică, cu lampadar, pe trotuar, fie un sistem cu stîlpi pe marginea trotuarului , cu braţe mai înalte pentru iluminatul stradal şi braţe mai joase pentru iluminatul pietonal. Prima variantă este mai eficientă potrivit specialiştilor. Vom vedea, după o analiză cost-beneficii, care va fi soluţia pe care o vom alege”, a precizat primarul.

Banii pentru realizarea iluminatului public şi a terminalului de transport sunt deja prevăzuţi în bugetul local, iar petnru parcarea şi pasajele subterane, Primăria intenţionează să acceseze fonduri nerambursabile prin POR 2014-2020.