Ce trebuie să știm despre coșul de fum

Coşul de fum trebuie să fie curăţat de persoane sau de către firme care sunt autorizate în această activitatea de coserit, de personal care respectă toate procedurile ce sunt impuse pentru bună desfăşurarea a acestei activităţi, conform legislației. Nimeni nu trebuie să accepte să i se cureţe coşul de fum prin procedura care implică utilizarea bilei.

Contrar a celor pe care mulţi le cred, coşul de fum poate să se murdărească indiferent de care este materialul din care e construit asta pentru nu există pe piaţă un tip de coş care să aibă şi sistem de auto-curăţare. Coşul trebuie să fie atât curăţat cât şi controlat de cel puţin o dată într-un an. Este deasemeni necesară şi se impune curăţarea precum şi menetanta oricărui coş în primul rând pentru protejarea vieţii dar şi a clădirilor contra oricărui risc de incendiu, se arată într-un comunicat Fortin Agency.

În aceaşi timp , este necesar să se facă această operaţiune pentru prevenirea apariţiei unor posibile intoxicări, existând în mod real şi acest risc dacă nu sunt curăţate dar şi pentru reducerea consumurilor şi îmbunătăţirea modului de funcţionare al sistemului şi în acelaşi timp, facilitarea aprinderii combustibililor.

Un alt beneficiu îl reprezintă acela de protejare al mediului înconjurător, respectând în acelaşi timp legislaţia în vigoare.

A alege care dintre aceste două tipuri de coş şi anume coşul de fum inox ori coşul ceramic, e mai bun reprezintă o decizie cu răspuns foarte relativ deşi se ştie că dintre ele, cele din inox sunt oarecum preferate, asta mai ales datorită vitezei mari de construcţie şi de instalare a lor.

Factorul determinant pentru a avea o funcţionare bună a coşului de fum o reprezintă gradul de izolare pe care acesta îl are, că să se poată astfel să se prevină pierderile de căldură către exterior şi că să se îmbunătăţească tirajul, în acest fel putând fi evitată răcirea în mod rapid a fumurilor.

Un alt element important este că acesta, pe cât posibil, să aibă o secţiune circulară. De asemenea, la fel de important este să nu se improvizeze, iar în cazul în care aveţi posibilitatea , de fiecare dată să cereţi sfatul expertilo din acest domeniu.

Pentru a putea îmbunătăţi tirajul pe care îl are un coş, se poate alege între creşterea în înălţime a respectivului coş şi creşterea diametrul secţiunii pe care acesta îl va avea.

Dacă se măreşte înălţimea coşului, atunci va creşte inclusiv depresiunea statică, respectiv tirajul, dar dacă se optează pentru mărirea diametrul secţiunii, atunci vor scădea pierderile de sarcina, practic nu vor mai fi obstacole pe care să le întâlnească fumul pe traiectoria lui spre ieşire.

Spus în termeni mai simplii, dacă se optează pentru creşterea în înălţime asta va conduce spre creşterea presiunii, iar dacă se alege creşterea secţiunii, atucni acest lucru va duce la diminuarea obstacolele ce sunt prezente pe întreagă traiectorie pentru ieşirea fumului.