Liderul distribuitorilor Daikin în România, Avi Compact, afaceri în creştere cu farmacii şi hoteluri

Dacă în anii trecuţi, printre clienţii mari ai Avi Compact erau băncile, de curând, portofoliul s-a îmbogăţit cu jucători din sectoarele farmaceutic şi hotelier.

O altă noutate este aceea că liderul distribuitorilor Daikin în România şi-a mai adăugat un obiect de activitate – asigură și lucrări edilitare și de infrastructură pentru depozite ecologice.

Afaceri

Printre clienţii sonori din anii trecuţi ai companiei se numărau băncile, pentru ale căror sedii compania asigura instalațiile de climatizare și mentenanța acestora. Amintim aici doar unul dintre multele nume: ING Bank. Mai precis, Crystal Tower Business Center, sediul central al ING Bank, este una dintre cele mai dotate clădiri office pe partea de climatizare şi cu care AVI Compact a semnat un contract pe doi ani în valoare de 4,3 milioane de euro.

Dar să revenim la prezent.
Acum, revigorarea segmentului corporate, îndeosebi industrii precum farmaceutică sau alimentară, dar și creșterea cererii pentru sisteme performante și eficiente energetic, pe segmentul rezidențial, stau la baza creșterii cifrei de afaceri Avi Compact cu aproximativ 10%. Compania estimează că va încheia anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, de la 6,6 milioane de euro în anul 2016.

În 2017, activitatea companiei pe segmentul corporate reprezintă aproximativ 65% din cifra de afaceri, în timp ce segmentul rezidențial a contribuit cu 35%. Cifra de afaceri este realizată în proporție de 40% din distribuția de echipamente, aproximativ 75% dintre acestea fiind marca Daikin. Avi Compact este de 11 ani distribuitorul Daikin nr. 1 în România. Soluțiile integrate, pentru segmentul corporate, reprezintă 30% din cifra de afaceri, iar cele de service și mentenanță, 30%.

Clienţi noi

Cei mai importanți clienți Avi Compact, din segmentul corporate, sunt anul acesta din zona farmaceutică, compania realizând instalații de climatizare și mentenanță pentru toate sediile farmaciilor Sensiblu și Punkt.

Alți clienți provin din industria hotelieră și SPA, Avi Compact furnizând instalații de climatizare pentru hotelul Phoenicia Royal situat în Mamaia Nord, pentru hotel Bielmann din Brașov, dar și pentru Therme București.

Alte proiecte importante din zona corporate au fost clinica Trident (instalații de climatizare), proiectul Vivid, primul proiect de case modulare inteligente pentru care au fost asigurate servicii de montaj instalații climatizare, dar și Romatsa (mentenanță și service).

„Pentru Romatsa se mai întâmplă să şi înlocuim echipamente şi să aducem altele, când se mai strică vreun echipament de climatizare la turnurile de control”, a declarat a declarat Florin Rădulescu (foto mai sus), proprietarul şi fondatorul AVI Compact.

Tendinţe

Ca principală tendință în rândul clienților Avi Compact, atât pentru segmentul corporate, cât și pentru cel rezidențial, s-a observat creșterea cererii de echipamente performante și eficiente energetic (cu noul freon ecologic cu indice de poluare de patru ori mai mic), sisteme mai economice pe termen lung, cu funcții care asigură o durată de viață mai mare (autodiagniză).

Dacă majoritatea clienţilor din piaţă folosesc freonul R-410A, Avi Compact a venit cu un nou tip, R-32, care este mai ecologic.

Creșterea segmentului rezidențial s-a înregistrat, cu precădere, din zona de construcții noi. Clienții doresc un raport preț-calitate bun, dar în același timp și un produs de brand, eficient pe termen lung. De asemenea, 80% dintre echipamentele distribuite anul acesta pe segmentul rezidențial au fost cumpărate împreună cu interfața wi-fi care permite controlarea aparatului de aer condiționat de la distanță.

Avi Compact s-a alăturat inițiativei de CSR Daikin România ”Plantăm aer”, în care pentru fiecare sistem de climatizare Daikin cumpărat, va fi plantat un copac. 4.600 de copaci vor fi plantați, ca urmare a vânzărilor de unități pe segmentul rezidențial, realizate de Avi Compact din perioada iunie – septembrie.
În perioada 2016 – 2017, Avi Compact a investit aproximativ 500.000 de euro în achiziționarea unui spațiu de 2.200 mp unde a fost amenajat un nou showroom Daikin, o hală de depozitare și un centru de training.

Lucrări pentru depozitele ecologice

Tot în ultimul an, Avi Compact și-a diversificat domeniul de activitate, asigurând și lucrări edilitare și de infrastructură pentru depozite ecologice, beneficiarii fiind firme private, mai precis operatorii de salubritate. Compania a asigurat servicii precum capatre levigat, execuție cămine, bazine, depozitare stații de pompe, rețele de transport levigat, sisteme de drenaj, iluminat, lucrări de impermeabilitate pentru depozitul ecologic, Mofleni, Craiova și pentru depozitul ecologic Vidra. Până la finalul anului acest segment va contribui cu 4% la realizarea cifrei de afaceri.

Angajați

În 2017, compania a obținut și recertificarea conform normelor europene pentru instalare, reparare, întreținere și service instalații climatizare și a certificat încă 28 de angajați.

Avi Compact are peste 100 de angajați. Dintre aceştia, cam 25 sunt personal TESA, 3-4 sunt ingineri de execuţie iar ceilalţi sunt muncitori frigotehnişti.