Valoarea AFI Cotroceni a depășit jumătate de miliard de euro

Venitul Operațional Net obținut de AFI Europe România din activele generatoare de venit din România a fost de peste 37 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, ce reprezintă o creștere de 10,4% față de aceeași perioadă a anului 2016. Valoarea activelor generatoare de venit AFI Cotroceni, AFI Ploiești și cele cinci clădiri de birouri ale proiectului AFI Park a crescut cu 7,5%, până la 735 de milioane de euro, conform evaluării financiare la data de 30 septembrie 2017.

Numărul vizitatorilor din AFI Cotroceni, cel mai mare și de succes centru comercial din România, s-a menținut constant, la aproape 50.000 de vizitatori pe zi. Vânzările retailerilor din AFI Cotroceni (cifra de afaceri) au crescut cu 3%, până la 770 milioane de lei față de primele nouă luni ale anului trecut.

Valoarea AFI Cotroceni la 30 septembrie era de 501 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de peste 7%.

Datele de mai sus sunt înregistrate înainte de deschiderea celui mai mare magazin Peek & Cloppenburg din România (de 5.200 mp), respectiv a celui mai mare magazin Zara din Europa Centrală și de Est (4.000 mp), care au avut loc în luna octombrie 2017, așadar după perioada de raportare. În plus, în luna decembrie Bershka va deschide în AFI Cotroceni cel mai mare magazin din Europa Centrală și de Est. În urma acestor extinderi, AFI Cotroceni a ajuns la o suprafață totală închiriabilă de 90.000 mp.

Rezultatele centrului comercial AFI Ploiești, care are o suprafață de 34.000 mp GLA, au continuat să înregistreze creșteri semnificative pe toți parametrii. În primele nouă luni ale anului, vânzările retailerilor (cifra de afaceri) s-au majorat cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la aproape 200 de milioane de lei. Numărul de vizitatori ai centrului comercial din Ploiești a depășit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare rămâne constant, la 99%. Valoarea acestuia a fost evaluată la 67 milioane de euro la 30 septembrie 2017.

Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafață de 70.000 mp GLA și un venit anual estimat la 13 milioane de euro, se apropie de un grad de ocupare de 100%, iar valoarea celor cinci clădiri ale proiectului este de 165 milioane de euro, potrivit evaluărilor efectuate la 30 septembrie 2017.

Lucrările de construcție a proiectului AFI Brașov avansează conform planurilor, iar data estimată de livrare este primul trimestru al anului 2019. În prezent, 50% din spațiile centrului comercial AFI Brașov sunt pre-închiriate, iar pentru alte 30% se discută, în prezent, semnarea contractelor de închiriere. Centrul comerical se întinde pe o suprafață de 45.000 mp și va include 200 de magazine și unități de retail.

AFI Europe România a demarat procesul de alocare a spațiilor în proiectul de birouri AFI Park Brașov și se află în negocieri avansate cu două companii din Brașov pentru închirierea a 4.000 mp în prima clădire. AFI Park Brașov va fi integrat în centrul comerical și va cuprinde două turnuri de birouri Clasa A, cu o suprafață totală de 25.000 mp GLA.

În plus, pe segmentul de birouri, lucrările de construcție a campusului de business AFI Tech Park din București se află în stadiu avansat, în acest moment urmând a fi finalizate lucrările de structură, prima clădire urmând a fi livrată în cel de-al doilea trimestru din 2018 și va oferi spații de birouri pe o suprafață de 20.000 mp GLA și 2.000 mp de spații de retail (club de fitness, cantină și cafenele). Suprafața este distribuită eficient pe opt etaje și va dispune de două parcări subterane. AFI Tech Park a primit pre-certificarea LEED Platinum.

AFI Europe România va lansa primul proiect rezidențial din România: AFI City, aflat în zona Bucureștii Noi. În faza 1 vor fi dezvoltate două blocuri cu un total de 190 de apartamente, pe 16.000 mp suprafață construită.

„Contextul economic favorabil și dezvoltarea continuă a sectoarelor cheie, precum cel IT&C, consolidează România ca o destinație atrăgătoare pentru investițiile noastre în zona imobiliară. Valoarea portofoliului nostru de active generatoare de venit în România a crescut cu 7,5%, până la 735 milioane de euro și în prezent dezvoltăm în paralel trei zone distincte de activitate: centrul comercial și clădirile de birouri AFI Brașov, campusul de business AFI Tech Park și complexul rezidențial AFI City. Continuăm să ne menținem interesul pentru noi oportunități, fie că este vorba despre centre comerciale sau proiecte de birouri”, spune David Hay, CEO AFI Europe România.