Centura Suceava ar putea fi terminată în regie proprie de CNAIR

După 11 ani de la demararea proiectului și după 3 ani de la rezilierea contractului, ultimii 7 km. din centura de est a orașului Suceava ar putea fi finalizați în regie proprie prin antrepriza de construcții a CNAIR, susțin reprezentanții ONG Construim România. În acest moment acest tronson al centurii este finalizat în proporție de 85%.

Deși CNAIR a anunțat încă de anul trecut că va scoate la licitație acest proiect, abia în luna martie a acestui an compania a scos la licitație acest tronson ce face legătură între DN17 (Șcheia – ieșirea dinspre vest din Suceava către Gura Humorului/Bistrița) și DN2 (ieșirea dinspre sud din Suceava către Fălticeni).

Cu toate acestea, CNAIR consideră în acest moment să termine construcția în regie proprie prin nou înființata Antrepriza de Construcții a CNAIR.

Centura, în mare parte, are asfalt turnat, inclusiv strat de uzură, iar toate podurile, pasajele și viaductele sunt realizate. Rămâne doar o mică porțiune de asfaltat, montați parapeți de protecție, marcaje și alte lucrări de artă, iar intersecția cu drumul județean 209C este singura care va prelungi deschiderea traficului, aceasta fiind singura care trebuie efectiv construită, asta dacă nu se optează pentru o intersecție la nivel, ceea ce va duce automat la viteze de deplasare mai mici și conflict de trafic în acest loc.

Timp de 11 ani autoritățile nu au putut termina 12 km de drum cu câte o bandă pe sens care să ocolească municipiul Suceava. Aproape cinci kilometri au fost deschiși în 2015, iar restul de șapte kilometri au fost abandobați la un stadiu de 85% în urmă cu trei ani, când a fost reziliat contractul. De atunci și până în prezent autoritățile de la drumuri au bâlbâit proiectul și au tot înaintat diverse termene. Pentru 2018 proiectul nu a primit deloc alocare bugetară, dar Compania de Drumuri a lansat totuși o licitație pentru finalizarea lucrărilor. Reprezentanții CNAIR au declarat pentru HotNews.ro că, dacă licitația se prelungește, au în vedere și continuarea proiectului în regie proprie printr-o nouă companie publică de construcții pe care acum o operaționalizează.