Transelectrica investește 144 milioane de lei în retehnologizarea stației de transformare Domnești

Operatorul național de transport energie electrică investește 144 milioane de lei pentru retehnologizarea Stației Electrice de Transformare 400/110/20kV Domnești, unul dintre cele mai importante obiective de investiții derulate de companie în zona Capitalei.

Stația Electricã de Transformare 400/110/20kV Domnești reprezintã un important nod energetic al Rețelei Electrice de Transport din zona metropolitanã a Capitalei, asigurând alimentarea unei pãrþi semnificative a consumului Municipiului București. Retehnologizarea stației  Domnești face parte din amplul proces derulat de Transelectrica de întãrire a rețelei de transport a energiei electrice din zona Bucureștiului.

„Investiția, cu o valoare totalã de 144 de milioane de lei, presupune retehnologizarea stației la toate nivelele de tensiune, în vederea aducerii acesteia la un nivel de siguranțã și fiabilitate corespunzãtor importanței zonei și a obiectivului din punct de vedere energetic, utilizând tehnologie modernã la nivel mondial. Lucrãrile la Stația Domnești sunt în graficul actualizat de execuție, se organizeazã sãptãmânal ședințe de analizã și monitorizare a stadiului de progres. Munca pe acest șantier reprezintã un efort zilnic susținut al tuturor celor implicați, fie cã este vorba despre manageri de proiect, responsabili de investiții, muncitori și reprezentanți ai contractorului”, a declarat Cãtãlin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica SA.

Concret, lucrãrile constau în retehnologizarea întregii stații, atât partea primarã, partea secundarã, integrarea acestora în sistemele Centrului de Telecomandã și Supraveghere Instalații (CTSI) București, Dispecerului Energetic Național/ Dispecerului Energetic Teritorial (DEN/DET), cât și partea de construcții aferentã stațiilor 400 kV, 110 kV și 20 kV. De asemenea, proiectul include și construcția unui corp de comandã nou. Pânã la aceastã datã, au fost realizate Stația 400 kV GIS (Gas Insulated Substation), clãdirea corpului de comandã și clãdirea aferentã stației GIS  110 kV. Termenul de finalizare a lucrãrilor de retehnologizare este luna octombrie 2020.

Dintre cele trei stații electrice de transport din zona Capitalei, Stația Electricã Domnești este ultima care trece prin procesul de modernizare, fiind precedatã de retehnologizarea Stației electrice 400/220/110/10 kV București Sud (2006-2009; 2014-2015) și de modernizarea Stației Electrice 220/110/10 kV Fundeni (2006-2007).